wind-surfen.nl

Windsurf materialen

Om te kunnen windsurfen heb je diverse materialen nodig, voor zowel beginners als gevorderden geldt dat je zonder deze materialen beter kunt gaan zwemmen. De basis van jouw windsurf uitrusting zullen je plank en je zeil zijn. Maar ook bij het windsurfen heb je meerdere disciplines, het is dus belangrijk hierop je materiaal af te stemmen!

Als jij als beginner wil gaan surfen moet je nadenken over wat het surfen moeilijk maakt. Je gaat met een zeil, op een plank het water op. Misschien heb je het als eens geprobeerd, maar er komt een hoop evenwicht kijken bij windsurfen. Als je als beginner al rekening houdt met de aanschaf van de juiste plank doe je jezelf hiermee een groot plezier. Hoe breder jouw plank is, hoe groter het draagvermogen zal zijn. Hoe breder, hoe stabieler je in het water ligt. Alleen als je een te brede plank gaat gebruiken, en er staat een te harde wind, zul dit resulteren in een instabiele surf-sessie.

Al met al dus een lastige keuze, en dan hebben we het alleen nog maar over de plank. Aan de achterzijde van je plank, onder water, zit een vin. Deze vin is nodig om jou koers te laten houden tijdens het windsurfen, als je die vin niet zou gebruiken creëer je instabiliteit en kun je surfboard alle kanten opschieten. Veel beginners maken ook nog gebruik van een zwaard. Deze “extra” vin vergroot de stabiliteit van je surfboard.

Boven op je plank, over het midden, zit een mastrail. In deze mastrail zit je mast. Er zijn diverse mastrail verkrijgbaar, voor een vaste of een flexibele positie. Sommige surfboarden hebben ook voetbanden. Deze voetbanden geven je een extra mogelijkheid om jouw plank te besturen. Echter, worden deze voetbanden vaker gebruikt door professionals dan beginners.

Windsurf materialen, wat is wat?

Surfplank

De surfplank is een van de basis materialen van jouw surfuitrusting. Hierop sta je en zul jij mee over het water surfen. De plank komt in verschillende maten en gewichten, alles afgestemd op wat je precies wil doen tijdens het surfen.

Mast

De mast is de verbinding tussen jouw surfplank en het zeil. De mast klik je in de surfrail, die zich op je surfplank bevind.

Giek

De giek is jouw handelbar, het stuur van je surfplank. Het is natuurlijk makkelijk om rechtdoor te gaan, maar op een gegeven moment wil /moet je toch terug. Je kunt jouw richting bepalen door met de giek het zeil te sturen.

Zeil

Zonder het zeil kom je bij het windsurfen niet vooruit, in tegenstelling tot het plank surfen heb je bij windsurfen echt een zeil nodig. Deze zit vast aan je mast en giek. Voor verschillende disciplines zijn er verschillende zeilen te krijgen.