wind-surfen.nl

Windsurf materialen

Om te kunnen windsurfen heb je diverse materialen nodig, voor beginners als gevorderden geldt dat je zonder deze materialen beter kunt gaan zwemmen. De basis van jouw windsurf-uitrusting zullen je plank en je zeil zijn. Maar ook bij het windsurfen heb je meerdere disciplines, het is dus belangrijk hierop je materiaal af te stemmen!

Als jij als beginner wil gaan surfen moet je nadenken over wat het surfen moeilijk maakt. Je gaat met een zeil, op een plank het water op. Misschien heb je het als eens geprobeerd, maar er komt een hoop evenwicht kijken bij windsurfen. Als je als beginner al rekening houd met de aanschaf van de juiste plank doe je jezelf hiermee een groot plezier. Hoe breder jouw plank is, hoe groter het draagvermogen zal zijn. Hoe breder, hoe stabieler je in het water ligt. Alleen als je een te brede plank gaat gebruiken, en er staat een te harde wind, zul dit resulteren in een instabiele surf-sessie.

Al met al dus een lastige keuze, en dan hebben we het alleen nog maar over de plank. Aan de achterzijde van je plank, onder water, zit een vin. Deze vin is nodig om jou koers te laten houden tijdens het windsurfen, als je die vin niet zou gebruiken creëer je instabiliteit en kun je surfbord alle kanten opschieten. Veel beginners maken ook nog gebruik van een zwaard. Deze "extra" vin vergroot de stabiliteit van je surfbord.

Boven op je plank, over het midden, zit een mastrail. In deze mastrail zit je mast. Er zijn diverse mastrail verkrijgbaar, voor een vaste of een flexibele positie. Sommige surfborden hebben ook voetbanden. Deze voetbanden geven je een extra mogelijkheid om jouw plank te besturen. Echter, worden deze voetbanden vaker gebruikt door professionals dan beginners.

Windsurf materialen, wat is wat?