wind-surfen.nl

Windsurfen – het surfboard

Windsurfen is niet uit te voeren zonder het surfboard. Als je start met windsurfen is het een van de belangrijkste onderdelen. Het vormt de basis voor jouw surfcarrière. Zonder surfplank kun je de mast, giek en zijl helemaal vergeten. Je start dus met het uitzoeken van een goed surfboard.

Voordat je snel naar de winkel rijd, doe je er goed aan om eerst over het internet te surfen, er zijn verschillende plaatsen waar je terecht kunt voor je beginners surfplank. Bij het uitzoeken is het belangrijk dat je bedenkt wat je met de surfboard wil doen en in welk stadia van de sport je zit. Beginner? Start dan met een grote plank! Hoe groter de plank, hoe groter het drijf vermogen is. Meer drijfvermogen betekent meer stabiliteit.

Een surfboard? Leg eens uit!

Elke surfboard heeft dezelfde benaming, maar elk surfboard is natuurlijk anders. Om terminologie te gebruiken bestaat een surfboard uit de volgende onderdelen Top, Bottom, Nose, Rails, Tail, Vinnen, Leash plug, Stringer. De bovenkant van een surfboard heet “top“. Vrij logisch is dat de onderkant van je surfboard “bottom” genoemd word. De zijdes van de surfplank heten “rails“. De “nose” is de punt en de “tail” de staart. Tot zover is alles makkelijk.

Over de center van je plank loopt een “stringer“, deze stringer zorgt ervoor dat je plank weer recht buigt wanneer je een bocht gemaakt hebt en geeft de surfboard flexibiliteit.

Omdat je tijdens het surfen van je bord af kan vallen is het belangrijk dat je vast zit aan je surfboard. Je hebt hiervoor een “Leash plug” nodig. De leash-string zit weer verbonden met je enkel. Als jij van je board valt, weet je zeker dat jij je board altijd bij je houdt en deze niet kwijt raakt.

Een belangrijk onderdeel van je surfboard zijn de “vinnen“. Zonder deze vinnen zou je geen snelheid krijgen. Je zeil zal je surfboard opzij duwen en je komt geen steek verder. Je vinnen zorgen er juist voor dat deze zijwaartse kracht omgezet worden in voorwaartse kracht en zo ga je vooruit. Ook kun je de diepgang bepalen met vinnen.

Beginners surfboards

Voor beginnende windsurfers is meer stabiliteit belangrijk. Ga als beginner dan ook voor surfboards die langer en breder zijn. Een aan te houden volume is toch wel 200 liter. Door het vergrote van het drijfvermogen vergroot je de kas dat je blijft staan op een surfboard. Zorg er ook voor dat je surfboard uitgerust is met een zwaard. Hierdoor heb je nog meer stabiliteit. Het zeil wat je gebruikt op deze beginnersboarden zijn ook kleiner dan die van professionals. Het is belangrijker eerst goed te leren surfen voordat je overgaat tot hoge snelheden.

Surfboards voor meer gevorderde surfers

Als je geen beginner meer bent en je hebt je draai gevonden kun je een surfboard gaan uitzoeken op jouw jouw kunnen. Je kan er nu voor kiezen om een kleiner board te kopen! Echter, moet je er nog wel op letten dat je geen prof bent, te weinig draagvermogen zou het surfplezier teniet kunnen doen! Koop nu een surfboard welke korter is, maar iets dikker dan een pro-board. Je zult tijdens het surfen het verschil merken tijdens het draaien. In het begin sta je wat klungelig, maar daarna ga je een stuk beter over de golven!

Surfboard voor de echte pro

Omdat je nu veel ervaring op het water hebt kun je nu overstappen op andere boards. Ja, je gaat nu echt kijken naar meerdere boards want als pro heeft het water geen geheimen meer voor je, zo weet je ook dat je een ander surfboard wil voor lagere golven, normale golven en hogere golven! Hiervoor is het belangrijk dat je contact zoekt met andere pro‘s en surfshops om je behoeften te voldoen.