wind-surfen.nl

Windsurf kleding

Goede kleding is belangrijk tijdens het windsurfen, het beschermt je tegen de kou maar het moet ook comfortabel zitten! Tijdens de zomer kun je rustig in een short op je surfbord staan, maar als het water kouder word, heb je echt een wetsuit nodig. Het is belangrijk dat je een wetsuit koopt die goed past.

Onder je wetsuit kun je een “rash guard” dragen, letterlijk vertaalt is dit een bescherming tegen uitslag. Met een rash guard bescherm je jouw huid tegen het schuren van je wetsuit, maar het beschermt je ook tegen de zon.

Welke wetsuit heb je nodig?

Afhankelijk van de temperatuur van het water kies je de dikte van een wetsuit. Wetsuits zijn gemaakt van neopreen, een synthetisch rubber, en beschermen je tegen de kou. Ook verhogen ze je drijfvermogen. Wetsuits zijn in diverse diktes te krijgen, elk geschikt voor een eigen temperatuur klasse. Je kunt wetsuits krijgen vanaf 0,5 mm.

Surf(hand)schoenen of kap

Wanneer de watertemperatuur erg laag is, kan het fijn zijn om surfschoenen, surf handschoenen of zelfs een kap te dragen. Ook deze zijn gemaakt van neopreen, met hetzelfde doel jou te beschermen tegen de kou. Surfschoenen kun je eigenlijk altijd dragen, vooral als je dichter bij de kust surft en bescherming wil tegen scherpe objecten onderwater. Daarnaast verhogen ze de grip op je board.

Belangrijk is dat je zelf in de gaten moet houden dat je niet onderkoeld raakt in het water. Liever dat je wat beter beschermt bent dan dat je onderkoeld raakt. Tijdens het surfen spelen meer factoren mee welke jouw gevoelstemperatuur bepalen. Op een windsurfboard heb je natuurlijk de wind, maar ook je snelheid en de zon die meespelen in je gevoels-temperatuur. Boven water kan het best lekker zijn; maar de zee is vaak een stuk koeler dan de temperatuur op het strand!

Water temperatuur Dikte wetsuit Type wetsuit
22 °C + Geen Rash Guard
18 °C + 0.5 mm - 2/1 mm Korte mouwen/pijpen
16 °C + 2 mm - 3/2 mm Korte mouwen/pijpen
Volledig pak
14 °C + 3/2 mm - 4/3 mm Volledig pak
Surfschoenen
Handschoenen
11 °C + 4/3 mm - 5/4/3 mm Volledig pak
Surfschoenen
Handschoenen
Kap
6 °C + 5/4 mm - 5/4/3 mm Volledig pak
Surfschoenen
Handschoenen
Kap
6 °C & lager 6/5 mm - 6/5/4 mm Volledig pak
Surfschoenen
Handschoenen
Kap