wind-surfen.nl

Windsurf disciplines

Windsurfen kent veel verschillende disciplines, sommige zijn echt gericht op wedstrijden waar andere er meer voor het plezier zijn. Windsurfen kent de volgende disciplines:

 • Slalom

  Voor slalom races wordt een parcours uitgezet, je moet dit parcours zo snel mogelijk afleggen, het parcours is halve wind opgebouwd. Voor slalom racen zijn natuurlijk speciale surfboards te krijgen, deze boards zijn snel en wendbaar en in de afgelopen jaren flink sneller geworden. Dit is geen beginners onderdeel.

 • Freestyle

  Tijdens freestyle surfen kun je lekker je eigen gang gaan, de naam zegt het al &qout;vrije stijl&qout;. Je kunt hierbij denken aan trucs op vlak water, handig hierbij is dat het water niet te diep is, in het geval dat je van je surfboard valt, kun je zo weer opstappen. Deze sport is vooral populair onder jongere windsurfers.

 • Wave

  Wave windsurfen is gebruik maken van de golven, je gebruikt deze om je zelf te lanceren en zo hoog mogelijk te springen. Tijdens deze sprongen kun je diverse trucs uithalen, het is ook weer op je surfboard landen is ook een kunst op zich zelf.

 • Course Race

  Tijdens course races leg je zo snel mogelijk vooraf afgezette parcours af, deze parcours kunnen zowel halve wind en in de wind liggen. Vaak zijn wedstrijden verdeeld over meerdere races van 15 tot 30 minuten. Die gene met de snelste, gemiddelde tijd over alle races wint.

 • Formula

  Formula windsurfen is hetzelfde als een Course Race, maar de surfboards zijn 1 meter en de zijlen hebben een groter oppervlakte. Over het algemeen zul je bij Formula veel harder gaan. Deze races zijn ook half wind en in de wind.

 • Speedsurfen

  Een hele logische, wie kan er het snelste? Tijdens speedsurfen meet je de snelheid van de surfers, wie legt in de kortst mogelijke tijd de afstand af. Deze race wordt vooral gehouden op tracks die in volle meewind liggen.

 • Super-X

  Slalom, maar dan voor gevorderde. Je moet nog steeds als eerste over de finish komen om te winnen, maar in het parcours zitten verplichte trics en trucs die je moet uitvoeren. Zo moet bij elke boei een duckgijp uitgevoerd worden, maar het kan ook zijn dat je tijdens het surfen over obstakels moet springen.

  De duckgijp wordt hetzelfde als de normale gijp ingezet. Het verschil schuilt in het ompakken van het zeil. Voor het ompakken moet de zeilhand zo ver mogelijk naar achteren. Tijdens het ompakken wordt de achterkant van de giek met de masthand gepakt, en duikt men als het ware onder het zeil door. Het ompakken moet op het goede moment gebeuren. Als het zeil te vroeg wordt omgepakt, kan er snelheid verloren gaan. Als er te laat wordt over-gepakt, kan het zeil uit de handen gerukt worden, omdat de wind in het zeil komt.

 • Olympische Klasse

  Tijdens de Olympische klasse vaart iedereen met hetzelfde materiaal. De Olympische klasse wordt gevaren over meerdere wedstrijden, waarbij het echt aankomt op het talent van de surfer. Hier gelden voor de rest dezelfde elementen als bij Formula. Sinds 2008 surft iedereen met een RS:X board.

 • Techno 293

  Techno 293 windsurfen is voor de jeugdsurfers, met een lage instapdrempel is deze klasse geschikt voor jeugd die ook willen ervaren hoe het is om te kunnen windsurfen. Tijdens wedstrijden, welke over een parcours worden gehouden, moeten de surfers zo snel mogelijk over de finish. Het parcours ligt halve wind en in de wind.